Piet Hijlkema

Piet Hijlkema


Functie: Trainer


“Schaatsen is de mooiste sport die er is”. Dat vond ik al toen ik een jaar of zeven was, dat vind ik nu nog. Ik ben opgegroeid als Friese boerenzoon tussen de weilanden en de meren. Dan heb je al snel iets met zeilen en schaatsen. Van jongs af aan waren we te vinden op het natuurijs, wanneer zich dat aandiende. De Elfmerentocht reed ik als jongetje destijds op houtjes. Mooi in de luwte van mijn ‘heit’. Een decennium later reed ‘mem’ mij naar de vele (ijs)trainingen en wedstrijden, waarbij we aangesloten waren bij De IJsster. Eenmaal studerend in Groningen zat ik in de gewestelijke langebaanselectie en later de marathonselectie. Heel veel plezier beleefde ik aan trainingen, trainingskampen en wedstrijden. In 1997 reed ik de wedstrijd van de Elfstedentocht. Aan meer dan 1000 wedstrijden op zowel de marathon als de langebaan heb ik meegedaan. Naast actief schaatser ben ik ook trainer/coach geweest en heb ik mij op verschillende fronten ingezet voor de schaatssport.

Na ruim 20 jaar gewerkt te hebben in het basisonderwijs, ben ik in 2016 mijn eigen bedrijf begonnen, SaToP. Ik richt mij daarbij als coach vooral op schaatsers. Met het begeleiden op maat en inzoomend op de persoonlijke situatie van de sporter, streef ik er naar realistische doelen te bereiken. Uit ervaring weet ik dat, ondanks de essentie van het doel, de weg er naartoe in de meeste gevallen nog veel belangrijker is dan het behalen van het doel.

Voor het tweede jaar ben ik nu trainer/ploegleider van Schaatsteam Bouwselect, vorig jaar nog onder de naam van Man&Mach. Samen met Bertjan van der Veen zet ik de lijnen uit. Als coach vind ik het mooi om met de zeven schaatsers uit ons team te werken. De uitdaging zit hem in het maken van trainingsschema’s, passend bij onze schaatsers. Ook is het verbeteren van technisch en tactisch schaatsen een doel. Daarnaast stort ik mij op het geheel van de sporttechnische organisatie van ons team. Ik probeer dat op mijn manier in goede banen te leiden door te weten wat er speelt binnen het bestuur, de sponsoren en niet te vergeten, de sporters. Op naar een mooi winterseizoen met hopelijk een paar weken Nederlands natuurijs.