06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl
Selecteer een pagina

Piet Hijlkema

Piet Hijlkema


Functie: Trainer/ploegleider


Piet Hijlkema

“Schaatsen is de mooiste sport die er is”. Dat vond ik al toen ik een jaar of zeven was, dat vind ik nu nog. Ik ben opgegroeid als Friese boerenzoon tussen de weilanden en de meren. Dan heb je al snel iets met zeilen en schaatsen. Van jongs af aan waren we (mijn twee jongere zusjes en ik) te vinden op het natuurijs, wanneer zich dat aandiende. De Elfmerentocht reed ik als jongetje destijds op houtjes. Mooi in de luwte van mijn ‘heit’. Een decennium later reed ‘mem’ mij naar de vele (ijs)trainingen en wedstrijden, waarbij we aangesloten waren bij De IJsster in Sneek. Eenmaal studerend in Groningen zat ik in de gewestelijke langebaanselectie en later de marathonselectie. Heel veel plezier beleefde ik aan trainingen, trainingskampen en wedstrijden. In 1997 reed ik de wedstrijd van de Elfstedentocht. Aan meer dan 1000 wedstrijden op zowel de marathon als de langebaan heb ik meegedaan. Naast actief schaatser ben ik eigenlijk ook altijd trainer/coach geweest en heb ik mij op verschillende fronten ingezet voor de schaatssport. Ondertussen ben ik gestart met de Schaatstrainersopleiding niveau 4.

Na ruim 20 jaar gewerkt te hebben in het basisonderwijs als leerkracht en directeur, ben ik in 2016 mijn eigen bedrijf begonnen, SaToP. Ik richt mij daarbij als coach vooral op schaatsers. Met het begeleiden op maat en inzoomend op de persoonlijke situatie van de sporter, streef ik er naar realistische doelen te bereiken. Uit ervaring weet ik dat, ondanks de essentie van het doel, de weg er naartoe in de meeste gevallen nog veel belangrijker is dan het behalen van dat doel.

Voor het vierde jaar ben ik nu trainer/ploegleider van Schaatsteam Bouwselect, eerder opererend onder de naam van Man&Mach. Samen met Bertjan van der Veen zet ik de sporttechnische lijnen uit. Met onze teammanager Ingrid Dijkstra dragen we zorg voor de gehele organisatie met het stichtingsbestuur in een niet onbelangrijke rol.

Binnen ons schaatsteam Bouwselect streven we steeds naar een stapje meer, zowel op sportief als organisatorisch vlak. Prachtig is het om met een team enthousiaste mensen te bouwen aan de organisatie in de breedste zin van het woord.