Casper de Gier

Casper de gier


Beennummer: 67


Landelijk rijder sinds: 2011


Casper de Gier

Als 11-jarig blaag roste ik met m’n Scapino-skates door de straten van Laag-Keppel en ging ik dagelijks – samen met een aantal schoolkameraden – stunten op de halfpipe naast het zwembad. Dorpsgenoot en schaatstrainer Wim van de lokale schaatsvereniging ‘de Hessenrijders’ sprak mij aan en vond dat gestunt maar wat onverantwoord zonder helm. Hij nodigde mij uit mee een keertje mee te trainen op de ijsbaan in Deventer en zo is het balletje gaan rollen…

Na twee jaren skeeleren in Doetinchem en schaatsen in Deventer kwam ik via (inmiddels trouwe sponsor) Free-Wheel van ex-marathonschaatser Arjan Mombarg terecht in Eibergen. Bij wielren- en skeelervereniging RTC de Stofwolk ben ik onder trainer Robert fanatiek gaan skeeleren en wedstrijden gaan rijden. Binnen twee jaar won ik mijn eerste Nederlandse jeugdtitel in het skeeleren, waarna er nog meerdere volgden en ik namens Nederland meerdere Europese Kampioenschappen heb mogen rijden. Deventer werd ingeruild voor de gloednieuwe ijsbaan in Enschede en ook op de schaatsen ging het beter en beter. Ik werd Noord-Oostelijk kampioen en mocht jaarlijks deelnemen aan meerdere NK’s waar ik prima uitslagen heb gereden.

Mijn ouders waren tijdens mijn jeugdjaren altijd zo gek om samen met mij het hele land door te crossen en zelf beleefde ik veel plezier aan het sporten. Na het behalen van mijn VWO-diploma stond ik voor een keuze: 100% studie of sporten combineren met studeren (studie op een íéts lager pitje). Ik had veel te veel plezier aan het sporten, dus de keuze was voor mij snel gemaakt: Op 17-jarige leeftijd ben ik in Heerenveen gaan wonen om mijn studie (Food Technology in Leeuwarden) te kunnen combineren met het sporten (Jong Oranje skeeleren in Heerenveen). Tot dusver ben ik in Heerenveen blijven hangen en heb ik inmiddels mijn studie succesvol afgerond. Na een smerige rugblessure – inmiddels een kleine 3 jaar geleden – heb ik de stijgende lijn ingezet en verbeter ik me elk jaar, elke maand, elke week en elke dag. Dat is ook mijn streven: geen resultaatdoelen, maar elke dag bezig zijn met beter worden.

Afgelopen winter won ik – ondanks dat ik gemiddeld één keer per week schaatste – mijn eerste cupwedstrijd in Leeuwarden. Prioriteit lag bij werken: direct na het skeelerseizoen schaatsen op een lager pitje gezet en 3 maanden keihard gewerkt om geld te verdienen voor een 2-maanden lang skeeleravontuur in Colombia en Mexico. Bij terugkomst in Nederland was mijn seizoen al meer dan geslaagd, wát een ervaring! Maar ook het sportieve succes bleef niet uit, na twee mooie zilveren medailles op de NK puntenkoers en NK marathon – tussen de ‘grote mannen’ – werd ik geselecteerd voor zowel het WK in Heerde/Arnhem als het EK in Oostende, België. Ondanks dat dit voor mij niet geheel naar verwachting verliep, kan ik met trots terugkijken op een zomer waarin ik niet één, maar minimaal twee stappen voorwaarts heb gezet.

Inmiddels staan we weer een aantal weken op het ijs. Vorige winter mocht ik in overleg met trainers Piet en Bertjan éénmaal per week meetrainen met de Bouwselect-trein in Leeuwarden. Dat beviel prima. Na een drukke zomer was ik dan ook blij met het wederzijdse vertrouwen om als onderdeel van Schaatsteam Bouwselect aan de winter te beginnen. Na een goed trainingskamp in Erfurt hebben we als beloftenploeg – Rémon Vos, Chiel Smit, Harm Visser en ik – in de eerste cupwedstrijden laten zien dat we een mooi winterseizoen tegemoet gaan!

Net als afgelopen zomer, heb ik voor komende winter ook geen resultaatdoelen: Ik weet dat ik sterker ben als vorig jaar, maar dat is nog geen garantie voor betere uitslagen. Wat ik deze winter wil is een betere schaatser worden op zowel de marathon als de langebaan. Maar het belangrijkste blijft – zoals we dat in de Achterhoek zeggen – ‘donders veel schik maken’. En dat gaat zonder twijfel lukken met het gehele Bouwselect-team!

Sportieve groet,
Casper