Casper de Gier

Casper de gier


Beennummer: 67


Landelijk rijder sinds: 2011


Casper de Gier

Als 11-jarige blaag roste ik met m’n Scapino-skates door de straten van Laag-Keppel en ging ik dagelijks – samen met een aantal schoolkameraden – stunten op de halfpipe naast het zwembad. Dorpsgenoot en schaatstrainer Wim van de lokale schaatsvereniging ‘de Hessenrijders’ sprak mij aan en vond dat gestunt maar wat onverantwoord zonder helm. Hij nodigde mij uit mee een keertje mee te trainen op de ijsbaan in Deventer en zo is het balletje gaan rollen…

Na twee jaren skeeleren in Doetinchem en schaatsen in Deventer kwam ik via (inmiddels trouwe sponsor) Free-Wheel van ex-marathonschaatser Arjan Mombarg terecht in Eibergen. Bij wielren- en skeelervereniging RTC de Stofwolk ben ik onder trainer Robert fanatiek gaan skeeleren en wedstrijden gaan rijden. Binnen twee jaar won ik mijn eerste Nederlandse jeugdtitel in het skeeleren, waarna er nog meerdere volgden en ik namens Nederland meerdere Europese Kampioenschappen heb mogen rijden. Deventer werd ingeruild voor de gloednieuwe ijsbaan in Enschede en ook op de schaatsen ging het beter en beter. Ik werd Noord-Oostelijk kampioen en mocht jaarlijks deelnemen aan meerdere NK’s waar ik prima uitslagen heb gereden.

Mijn ouders waren tijdens mijn jeugdjaren altijd zo gek om samen met mij het hele land door te crossen en zelf beleefde ik veel plezier aan het sporten. Na het behalen van mijn VWO-diploma stond ik voor een keuze: 100% studie of sporten combineren met studeren (studie op een íéts lager pitje). Ik had veel te veel plezier aan het sporten, dus de keuze was voor mij snel gemaakt: Op 17-jarige leeftijd ben ik in Heerenveen gaan wonen om mijn studie (Food Technology in Leeuwarden) te kunnen combineren met het sporten (Jong Oranje skeeleren in Heerenveen). Tot dusver ben ik in Heerenveen blijven hangen en heb ik inmiddels mijn studie succesvol afgerond. Na een smerige rugblessure – inmiddels een kleine 4 jaar geleden – heb ik de stijgende lijn ingezet en verbeter ik me elk jaar, elke maand, elke week en elke dag. Dat is ook mijn streven: geen resultaatdoelen, maar elke dag bezig zijn met beter worden.

Na een zeer geslaagde winter in de kleuren van Bouwpartners in het beloftenpeloton – met meerdere hoogpunten, waaronder de zege in zowel het sprint- als eindklassement in de Trachitol Trophy, een aantal overwinningen in de marathoncup en goede uitslagen op het natuurijs van de Weissensee – ga ik samen met team Bouwselect nu de strijd aan in de topdivisie. Afgelopen zomer (skeelerseizoen) zette het rijden van goede uitslagen zich voort en veroverde ik mijn eerste nationale titel bij de senioren (10 kilometer puntenkoers weg) en behaalde ik mijn eerste internationale medaille (brons op het EK in Pamplona, Spanje. Wederom op de 10 kilometer puntenkoers weg). Omtrent de laatste twee sportseizoenen kan ik met trots zeggen: dikke prima!

Inmiddels zit onze jaarlijkse trainingsweek in Erfurt er weer op en zitten voor mij de eerste ijskilometers weer in de benen. De eerste cupwedstrijd – aanstaande zaterdag – zal een eerste signaal geven hoe de verhoudingen in het topdivisiepeloton liggen. Team Bouwselect gaat zich van voren laten zien, vaak!

Sportieve groet,

Casper