06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl

Topdivisie Bouwselect door Ronald Kruijer:

De wedstrijd in te topdivisie begint snel. De mannen van Bouwselect laten zich goed van voren zien en zitten regelmatig mee in de kopgroepen. Johan komt al na 20 ronden ten val en moet in de achtervolging. Ondanks het hoge tempo kan hij terugkeren. In de daarop volgende fase is het met name Jouke Hoogeveen, in zijn herkenbare stijl, die te keer aan het gaan is. Aanval na aanval plaatst hij wat leidt tot een zeer snelle en zware wedstrijd. Ronald komt gek ten val en raakt daarbij Mart Bruggink in het gezicht en breekt daarbij zijn tand. Beide mannen komen niet meer terug en verlaten de wedstrijd. Jouke pakt, in een kopgroep van 16 man, een ronde voorsprong. Marco van der Tuin, Johan Knol en Kevin Hoekstra staan Jouke in deze fase goed bij. Kevin sprint in het peloton naar een 24e plek. Johan en Marco finishen in het peloton. De overgebleven 16 koplopers strijden in een zinderende finale voor de overwinning. Jouke plaatst hier aanval op aanval om de koers naar zich toe te trekken maar krijgt helaas geen ruimte. Hij finisht als 9e. De winst ging naar Bart Swings, voor Sjoerd den Hertog en Peter Michael.

Beloften Bouwpartners door Casper de Gier:

Na het NK marathon op nieuwjaarsdag en de kort-hierop-volgende doorstroomwedstrijd in Breda stonden Rémon Vos, Chiel Smit en Casper (terug in het witte jongerenpak) weer in vertrouwde formatie, samen aan de start voor cupwedstrijd 10 in Heerenveen.

Voorafgaand aan de marathons was er een langebaanwedstrijd gaande waar elke rit wel één of twee Persoonlijke Records sneuvelden. Snel ijs en goede omstandigheden, zoals te verwachten in Thialf. Na een kort maar krachtige voorbespreking en een goede warming-up in de topsporthal van Thialf stonden we alle drie scherp aan het vertrek van een bewogen koers die uiteindelijk beslist zou worden in een massasprint.

Onderweg volgden de Bouwpartners elkaar goed op en was er in elk in-potentie-gevaarlijke groep een Bouwpartner present. Tot het moment waarop Ronald Haasjes (Team Ziuz) in z’n eentje op pad ging. Er kwam geen reactie in het peloton en na lang gepoker besloten we – terwijl Ronald al 300 meter voorsprong had gepakt – het peloton weer op gang te brengen. We rijden immers voor de winst en niet voor een tweede plek! Sleurend op kop van het peloton kregen we via de stadionspeaker te horen dat Ronald Haasjes, samen met zijn afgezakte ploeggenoot, was gediskwalificeerd wegens duwen. Enorm jammer: na zo’n dappere poging was het Ronald meer als gegund, maar voor ons betekende dit dat de voorste man van het peloton weer als ‘Tête de la Course’ werd gezien. De wedstrijd was weer volledig open, er ontsnapten geen groepen meer en met veel snelheid gingen we de laatste 20 ronden in.

Casper’s klassementsconcurrenten zaten relatief ver van achteren in het peloton. Reden genoeg om voorin het peloton koers te maken. Wederom wisselden de Bouwpartners elkaar hier mooi in af wat resulteerde in een voor velen slopende finale. Op een cruciaal moment – met nog 3 ronden te gaan en een ontketende Rémon die hard op kop van het peloton sleurde – verloor Casper een aantal posities omdat hij één van de Chinezen uit de stal van Bob de Jong moest ontwijken die de druk op z’n poten niet meer machtig was en de boarding opzocht voor een knuffel. Hij wist zich weer terug naar voren te manoeuvreren en zette ruimschoots voor de bel zijn sprint in om de verloren plekken weer goed te maken. Met veel snelheid haalde hij zijn voorliggende concurrenten buitenom in waarna hij op derde positie de laatste bocht in knalde. In deze laatste bocht reed hij om de nummer twee heen maar maakte hij bij het uit versnellen een fikse misser waardoor hij zijn gemaakte snelheid niet geheel mee kon nemen op het rechte stuk naar de finish toe. “Wat als…” zou je dan zeggen, maar “wat als…” telt simpelweg niet! Leander van der Geest reed een sterke finale en kwam in zijn oranje leiderspak, op zijn verjaardag als eerste over de finish (een dubbele proficiat!). Casper werd tweede, gevolgd door Gerwin Smit die op z’n oude dag nog naar een derde plek wist te sprinten 😉

Na een prima podiumplaats, maar helaas gemiste overwinning op het altijd snelle ijs van Thialf gaan we de wedstrijdencyclus komende zaterdag vervolgen op de sfeervolle buitenbaan in Amsterdam. Als het weer is zoals afgelopen weekend zal dit van grote invloed zijn op het koersverloop. We zijn dus erg benieuwd! Na Amsterdam zullen we het kunstijs even laten voor wat het is en reizen we af naar de Weissensee voor de natuurijsklassiekers tussen de ‘grote mannen’ met groene A-nummers. Bikkelharde koersen op komst, een mooi vooruitzicht voor de fitte Bouwpartners!