06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl
Selecteer een pagina

Een keer eerder was Rémon Vos al Nederlands kampioen. In 2015 stond hij in Ommen met goud op de puntenkoers op de bovenste trede van het podium van het NK Inlineskaten op de weg. In Enschede kon de 22-jarige Staphorster opnieuw dat gevoel van toen ophalen. Na een slopende koers was hij de beste in de strijd om de Nederlandse marathontitel bij de neo-senioren.

Vos was de beste man uit een kopgroep van drie die in de tweede helft van de wedstrijd over honderd ronden het peloton wist te dubbelen. Vos’ vluchtgenoten waren Igor Baars (Recycling.nl) en Wabe de Rooij (Ormer ICT / New Care Supplements) en de drie werkten goed samen om hun voorsprong veilig te stellen. Daarvoor moesten ze wel hard hun best doen, aldus de drie koplopers na afloop van de wedstrijd. “Er reden steeds groepjes weg”, aldus Vos. “Ik was wel scherp, maar de eerste aanvallen leverden niet veel op behalve een zware koers.”

Toch kwam op het gegeven moment een groepje van vijf weg. Naast de uiteindelijke drie koplopers waren dat Daan Gelling en Max van Honschoten, al moesten zij ook snel weer afhaken. Het groepje van drie kreeg uiteindelijk vrij snel de ruimte, omdat het peloton even twijfelde. Met de hulp van Harm Visser, Vos’ ploeggenoot bij Bouwpartners, was de ronde voorsprong al gauw een feit. In het peloton probeerden de rijders van Okay Fashion & Jeans nog weg te rijden, wat nog een vierde plek opleverde voor Yves Vergeer, die baalde dat hij de kopgroep had gemist. 

Snelste man
In de kopgroep was het inmiddels wel duidelijk dat Vos de sterkste was. De Rooij voelde al snel dat hij niet de benen had om te winnen. “Het is dat ik een taaie ben”, sprak hij teleurgesteld. De talentvolle marathonschaatser was al lang blij dat hij nog bij de kopgroep kon blijven. “De sterkste heeft absoluut gewonnen.” Ook Baars wist dat hij het moeilijk zou krijgen ten opzichte van Vos. “Ik kan wel een snelle laatste ronde rijden, maar ben zeker geen sprinter. Rémon vertraagde iets voor de laatste bocht en versnelde hem goed uit, dus hij reed tactisch een heel sterke sprint.”

Met het rood-wit-blauw om zijn schouders was Vos een tevreden man. De rijder die uitkomt voor de opleidingsploeg van Bouwselect rijdt een sterk seizoen. Tijdens de Trachitol Trophy won hij de wedstrijd in Hoorn en finishte hij als tweede in het eindklassement. In de strijd om de KPN Marathon Cup rijdt hij elke wedstrijd waarbij hij aan de start staat altijd een aanvallende koers. Ook tijdens het NK voelde hij zich sterk. “De rondjes kwamen ook heel makkelijk en ik herstelde heel snel toen we aansloten. Ik kon bijna meteen weer doorrijden.”

Binnen enkele jaren hoopt Vos uit te komen in de Topdivisie van het marathonschaatsen. Bij Team Bouwpartners krijgt hij in ieder geval volop de kans om te ruiken aan het niveau van de top. In de trainingen kan hij al achter zijn ploeggenoten van de hoofdmacht aan schaatsen. “Wat dat betreft heb ik het goed voor elkaar. Ik kan elke week trainen met supersnelle mannen, de trainingsfaciliteiten zijn echt top. De ambitie om de stap naar de Topdivisie te maken is er zeker.”

 

Geschreven door: Sjors Leek

Foto door: Erik Homan