06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl

Jouke Hoogeveen tweede in Sea Ice Classic #podium #150km #Luleå

Om 8.30 uur klinkt het startschot van de wedstrijd over 150 km op zee-ijs vandaag. De thermometer wijst + 1 graad aan. Het damespeloton is dan al flink op stoom gekomen. De ijsplaat ligt er nog goed bij. Met de nadruk op ‘nog’. Vlak na de start steekt er een flinke wind op en de zon gaat schuil achter een dik grijs wolkendek, waaruit later wat miezerregen valt. Het is ondertussen 6 graden geworden wanneer de koers halverwege is. Kevin Hoekstra komt te vallen met als gevolg een kletsnat pak. Gelukkig kan Jimmy Boonstra aan Kevin een paar droge handschoenen geven. Een droog schaatspak aantrekken on ice, dat is een heel andere uitdaging. Ook al zou je dat als schaatser wel wensen. Johan Knol heeft steentjes voor en onder zijn schaats gehad. Afbramen helpt niet en na drie uur koers is het helaas einde wedstrijd.

Jouke Hoogeveen, die al vanaf het begin de koers van voren aanpakt, is helemaal in zijn element. Als het maar ver en zwaar wordt voor ‘onze lange adem’. Mart Bruggink zien we in het peloton en hij houdt samen met Ronald Kruijer de controle wanneer Jouke en/of Marco van der Tuin in de kopgroep zitten. De serieuze kopgroep dunt uit van 12 naar 7 rijders. Marco en Jouke zitten hier ook in. De twee kamergenoten van Schaatsteam Bouwselect rijden ijzersterk. Wat hebben die twee bekokstoofd op kamer 222? Wanneer Erik-Jan Kooiman probeert de Alternatieve van 2018 te kopiëren, gaat Marco in de achtervolging. De twee worden ingelopen en in de finale rijden Bob de Vries en Jouke weg. Zullen ze weg kunnen blijven? De twee rijden met name door toedoen van Jouke een kleine minuut weg bij de rest. De beslissende slag blijkt. In de eindsprint wordt Jouke zeer verdienstelijk tweede achter Bob. Tegelijkertijd wrang, omdat die felbegeerde eerste plek niet ver weg is. Gary Hekman wordt derde en Marco heel knap 6e. Mart wordt 14e, Ronald 15e en Kevin 23e.

Wat heb ik een geweldige inzet gezien van de Bouwselect mannen op het ijs en de gedegen verzorging van Jo Maerman, Jimmy en Johan Boonstra langs de kant. Zelfs sponsoren en vaste supporters waren in Noord-Zweden aanwezig. En last but not least, Tanja en Sipke, heel erg bedankt.

Na een prachtige week met prima resultaten wacht de laatste kunstijswedstrijd, namelijk de finale van de KPN Cup op zaterdag 2 maart a.s. in Leeuwarden. Schaatsteam Bouwpartners gaat om 17.15 uur van start, gevolgd door Schaatsteam Bouwselect in de topdivisie om 20.00 uur. Graag tot dan!

Verslag: Piet Hijlkema

Foto: Schaatsen Luleå