06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl
Selecteer een pagina

Verslag door ploegleider Piet Hijlkema

Marco Top 5 #GrandPrix4 #zee-ijs #100km

De eerste wedstrijd op het zee-ijs van de Botnische Golf voor de kust van Luleå, was er eentje van 100 km. Scheuren die kromme schaatsen veroorzaken, een pittig windje, gevoelstemperatuur van min 20 graden, een brug met steentjes, linker- en rechterbochten, uitgekiend ploegenspel, beslagen skibrillen, airbagsystemen bij valpartijen, gemiste bidons bij het aanpakken of eigenlijk bij het niet aanpakken… oftewel allemaal ingrediënten voor een echte koers op natuurijs.

In een levendige wedstrijd, rijden de mannen van schaatsteam Bouwselect alert mee. Vrijwel altijd zijn er ontsnappingspogingen. Door valpartijen, botte schaatsen of materiaalpech, zijn er veel rijders die noodgedwongen moeten uitstappen. Ook Kevin Hoekstra en Johan Knol moeten na een harde confrontatie met het ijs voortijdig de strijd staken. Slechts 27 rijders worden uiteindelijk geklasseerd. In de laatste 10 km is het Gary Hekman, die met een onverwachte solo, het hele peloton tracht te verslaan. Echter wordt hij bijgehaald door een vijftal rijders waaronder Marco van der Tuin. In de sprint is het alsnog Hekman die wint, voor Bergsma en Ariëns. Marco wordt tussen dit geweld knap 5e. Vlak daarachter sprint Mart Bruggink naar een 7e plaats. Ronald Kruijer wordt 12e en Jouke Hoogeveen 17e.

Mart Podiumplaats #GrandPrix5 #Luleå #50km

Het is zaterdagmorgen 6.45 uur, tijd voor een overheerlijk sportontbijt in de magnifieke eetzaal van ons hotel in Luleå. Vandaag staat de ‘sprintwedstrijd’, zoals wij dat gekscherend noemen, gepland. De wedstrijd over 50 km zal hoogstwaarschijnlijk wel in een sprint eindigen met een uitgedund peloton. Niets blijkt minder waar.

Met een halfvolle verzorgingskar rollen we om 8.00 uur richting het (sneeuw)ijs van de Botnische Golf. Tjonge jonge, de muts kan wel af, de handschoenen uit en we kunnen de winterjas inwisselen voor een zomertenue. Was het gistermorgen nog – 25 graden, nu wijst de thermometer +2 graden Celsius aan. Gelukkig geeft de metersdikke ijsvloer voldoende kou af en blijft het ijsoppervlak redelijk hard. Echter van heerlijk glij-ijs is geen sprake. Het volledig Topdivisieteam van Bouwselect meldt zich bij de verzorgingstent. Bolletjesplastic voor bescherming hoeft niet om de schaatsschoenen te worden getapet. Skibrillen maken plaats voor blinkende zonnebrillen. Beschermingstape en vaseline blijven in de tas. Het is alsof het zomer is, niet ver van de Noordpoolcirkel. Het weer is in de war.

Afijn, om 9.00 uur klinkt het startschot van het peloton met 54 rijders. Slechts 13 rondjes van bijna 4 km staan er op het programma. Gelijk vanuit de start wordt er hard gereden. Johan Knol schuift gelijk mee in de voorste gelederen. De rest wacht af achterin de groep. Wanneer er een serieuze kopgroep lijkt te ontstaan is het Mart Bruggink die als één van de laatste rijders de oversteek van het peloton naar de kopgroep maakt. De zes rijders in de kopgroep werken goed samen en er ontstaat uiteindelijk een voorsprong van 1 minuut 20 op het jagende peloton, waar de ‘groenen’ het tempo hoog houden. Zo hoog zelfs dat er in een ronde ruim een halve minuut van de voorsprong wordt afgesnoept. Zou het dan toch een eindsprint worden, zoals in het wielrennen? Uitgekiend de ontsnappers in de slotfase terugpakken om vervolgens te positioneren voor de eindsprint. Maar nee, de zes vooraan houden er ook een straf tempo op na. In de slotfase zijn er diverse uitlooppogingen vanuit de kopgroep. Het is de sterk rijdende Sjoerd den Hertog, die de wedstrijd wint. Robert Post wordt tweede. Na een soort van glijstart op 400 meter voor de finish, rijdt Mart naar een zeer verdienstelijke derde stek. Een hele mooie uitslag, waarbij de Nederlands Kampioen wederom een podiumplek pakt voor Schaatsteam Bouwselect. Kevin Hoekstra sprint naar een mooie tiende plaats. Johan Knol wordt 17e. Ronald Kruijer, Jouke Hoogeveen en Marco van der Tuin eindigen middenin het peloton. Zondag is de langste en laatste race, de finale van de Grand Prix over 150 km, waarbij dooi wordt verwacht.

Foto: Schaatsen Luleå