06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl
Selecteer een pagina

De openingswedstrijd van het seizoen is na een lange maar goede zomer van voorbereiding een nulmeting waar menig marathonschaatser een beetje zenuwachtig van wordt. Iedereen heeft zich uitgesloofd op de fiets, tijdens verschillende wielerkoersen en/of op de skeelers. En dit allemaal om fit en met goede moed te beginnen aan het schaatsseizoen. Deze wordt traditioneel geopend op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Na de ploegenpresentatie van Schaatsteam Bouwselect + Bouwpartners in het Best Western Hotel in Aduard, waar de mannen hun doelen voor komend seizoen hebben verkondigd. Uiteraard in de nieuwe schaatspakken met de kleuren van Bouwselect BV.

Eenmaal aangekomen op de ijsbaan in Amsterdam komen de kriebels toch eindelijk naar boven. Het voelt nog wat onwerkelijk met 15 graden boven het vriespunt maar toch is het dan zo ver. Het marathonpeloton is voor een groot deel gelijk gebleven, maar toch zijn er ook nieuwe gezichten te vinden rond de baan met een aantal nieuwe teams en rijders die zijn doorgestroomd naar de Topdivisie. Na een goede warming-up mogen de schaatsen weer aan. Na het inrijden wordt Jouke Hoogeveen nog even naar voren geroepen samen met vier andere toppers om wat extra aandacht te creëren bij het publiek. Plots klinkt daar het signaal van de hoofdscheidsrechter om van start te gaan. Het is een mooi gezicht. Ik rijd op dat moment samen met Ronald Kruijer achteraan in het peloton, met voldoende overzicht om in de eerste rondes het schouwspel van ijzers klapperend op en neer af te tasten en daarna een goede positie in te nemen. Al vlot breekt de wedstrijd open. Het peloton knapt in twee stukken, waardoor het achterste gedeelte een geloste groep vormt die minder koppen telt dan de voorste groep. Al naar een kleine 40 ronden is het einde verhaal voor onder meer Ronald Kruijer en Johan Knol die aan de verkeerde kant worden overgelaten en de koers moeten staken. Zo dat is een apart begin. De overige rijders vormen het nieuwe peloton. Schaatsteam Bouwselect is attent van voren te zien en dan ontstaat al vlot een nieuwe situatie in de koers. Er rijden zes man weg uit het peloton waarbij er geen één van ons bij zit. Door snel te anticiperen op de situatie wist ik bij een drie tal achtervolgers aan te sluiten zonder al te veel energie te verspelen. En binnen een aantal ronden hebben we het peloton gedubbeld. Zonder dat ik er echt besef van had bevind ik mij dus al in de beslissende kopgroep van negen man sterk. Normaliter verwacht je in deze situatie met nog halverwege koers op het ronde bord een volgende ontsnapping waarbij er gepoogd wordt een ronde te pakken. Maar iedereen van de kopgroep is bij de les en weg rijden is kansloos. Toch proberen Jouke Hoogeveen en ik het door de aanval te kiezen, voor twee rondes rijd ik in leidende positie wat toch wel een kick geeft. Een korte afstemming en we zijn vertrokken, de poging was voor het publiek vast mooi maar helaas van korte duur en de manschappen van Jillert Anema rijden de boel weer bij elkaar. Vervolgens rijden we naar de finale voor het peloton met daarin Jouke Hoogeveen, Kevin Hoekstra en Mart Bruggink. Kevin weet er nog een mooie sprint uit te persen door te rijden naar plek 13 vlak voor Jouke 16e en Mart die na een ongelukkige valpartij toch weet terug te keren in de wedstrijd en eindigt op een keurige 17e stek.

Dan de finale!

De overgebleven rijders van negen man hebben nog 11 ronden voor de boeg. In tussen heb ik mijn finale met de kansen voor een afloop in de sprint afgewogen en besloten bij het ronde bord op 3 de aanval te plaatsen. Dit leek naar mijn idee het beste maar toch ging dit niet zo als gepland. Op het moment dat Mats Stoltenborg aangaat op vier ronden voor het einde ligt mijn plan in het water. Dan maar rijden voor mijn beste sprint in een finale om de winst. De ronden vliegen voorbij en al vroeg wordt de boel in gang getrokken door de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Die dwingt de rest om vol in de achtervolging te gaan. Hierdoor mis ik net de juiste positie en ben ik gedwongen achteraan te sluiten. In de laatste ronde naar de bel toe heb ik het gevoel nog een laatste spurt te maken waardoor ik nog een tweetal rijders weet te passeren en nipt 6e wordt in de eerste marathon van het seizoen!  De winst gaat naar Sjoerd den Hertog voor Arjan Stroetinga en Peter Micheal. Een mooie afsluiter van een topwedstrijd. Nu weer vol in voorbereiding naar volgende week zaterdag voor de tweede KPN Cup wedstrijd in Deventer.

Bedankt voor het lezen, tot dan!

Verslag door: Marco van der Tuin

Later op de avond betreden de Beloften van Schaatsteam Bouwpartners met een voltallig team het ijs:

Rémon Vos: “Als ploeg hebben we een aanvallende wedstrijd gereden en elkaar goed opgevolgd in verschillende kopgroepen. Casper gaat al vrij vroeg in de wedstrijd rond met zes man. Vanaf dat moment veranderde de rol van de ploeg een beetje, meer controleren en Casper ontzien om hem zo fris mogelijk de finale in te krijgen. Als ploeg hebben we een goede koers neergezet met een mooie podiumplaats en smaakt naar meer!”.

Harm Visser: “Een mooie wedstrijd met een groot peloton en veel publiek. De wedstrijd ging erg goed, voelde me fris. Na 35 ronden ging er een groepje vandoor met Casper erin. Met het ronde bord op 20 ben ik voor de eindsprint gegaan en daarin 2e geworden. Uiteindelijk dus 7e. Super dat Casper 2e is geworden. Helaas net geen overwinning, maar voor de eerste wedstrijd een zeer goede uitslag”. Chiel Smit werd keurig 12e.

Casper: “Persoonlijk voelde ik mij goed tijdens de wedstrijd. Ik raakte makkelijk over het zware ijs en wist de definitieve kopgroep samen met vier andere mannen te creëren. De samenwerking was goed en we pakten steady een rondje voorsprong op het peloton. Na een prima koers was het voor mij erg teleurstellend dat ik in de laatste 15 meter nog gepasseerd werd en als tweede over de finish kwam. Een slordige laatste bocht kostte me de winst en nu – één dag later – baal ik daar nog steeds van. Maar kop op! We hebben ons laten zien en weten zelf donders goed dat we een hele sterke ploeg hebben. Er komen nog heel veel kansen dit jaar dus we gaan nog veel moois laten zien!

Foto: Erik Homan