06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl
De Belg Bart Swings heeft de eerste marathon van het seizoen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam gewonnen. Hij werd drie rondes voor het einde op indrukwekkende wijze door ploeggenoot Jorrit Bergsma gelanceerd.

Hierdoor werd de sprinittrein van Okay fashion & Jeans, de ploeg van Ingmar Berga uit Hoogeveen, compleet verrast. De ploeg stond na afloop met lege handen. Bart Hoolwerf werd op geruime afstand van Swings tweede. Daniel Niero eindigde op de derde plaats.

Beste prestatie ooit voor Hoekstra
Kevin Hoekstra uit Bovensmilde was net niet snel genoeg voor het podium in de sprint en werd vierde.  “Ja, dit zorgt voor een dubbel gevoel. De vierde plaats is m’n beste prestatie ooit. Maar als ik die laatste bocht goed door had kunnen trappen had ik op het podium gestaan”, zegt Hoekstra na afloop.

Vorig jaar kampte hij met schildklierproblemen en dus is deze prestatie een mooie bevestiging dat hij weer terug is. “Vorig jaar wist ik vaak niet eens of ik de wedstrijd wel uit kon rijden. Je traint toch de hele zomer honderden uren en als het dan niks oplevert is dat gewoon klote en nu sta ik hier met een goed gevoel”, aldus een opgeluchte Hoekstra.

Wedstrijd verlaten
Na 100 van de 125 rondes was er een behoorlijke groep op achterstand geraakt. Zij werden gedubbeld door het peloton en moesten daardoor de wedstrijd verlaten. Hierdoor bleven er nog maar dertig mannen over voor de finale.

Vrouwen
Marijke Groenewoud won de wedstrijd bij de vrouwen. Zij hield in de sprint Beau Wagemaker achter zich.

Het duo had samen met Loes Adegeest één ronde voorsprong op het peloton. Maar Adegeest kon in de finale niet meer mee.

Irene Schouten won de sprint van het peloton en werd vierde voor de Italiaanse Francesca Lolobrigida. Beste Drentse in Amsterdam was Nienke Smit. Zij werd twaalfde.

 
 
Geschreven door: Karin Mulder
Foto door: RTV Drenthe