06 - 5106 6166 info@all4iceskating.nl

Kevin Hoekstra had laatst een mooi interview met schaatsen.nl over vorig seizoen, de uitstekende start van dit seizoen en de ambitie om te winnen. Het interview kunt u hieronder lezen.

De fanatieke marathonvolger kan het niet zijn ontgaan dat Kevin Hoekstra tot nu toe een uitstekend seizoen draait. In de acht marathons waarin hij startte, finishte de 28-jarige schaatser zeven keer in de top-10, waarbij hij twee podiumplaatsen behaalde. Hoekstra hoopt zijn goede vorm door te trekken naar de komende marathons, om zichzelf of een ploeggenoot bij Bouwselect op de hoogste trede van het podium te krijgen. “De top-5 zegt ons niet zoveel meer.”

Hoekstra is een echt product van de Bouwselectploeg. Drie jaar terug won hij in de kleuren van voorloper Man & Mach het eindklassement in de Beloftendivisie, waarna hij doorstroomde naar de hoofdmacht. Net als de ploeg heeft ook Hoekstra zelf de afgelopen jaren een gestaag stijgende lijn ingezet. Intussen wordt volop meegestreden met ‘de grote vier’: AB Vakwerk, Okay Fashion & Jeans/Interfarms, Royal A-Ware en OR Quest Bouw & Techniek.

“We hebben een leuke ploeg, maar worden niet tot de topploegen gerekend”, vertelt Hoekstra, die dat deels ook op de budgetten baseert. “Iedereen doet er bij ons nog wat naast en dat maakt het eigenlijk des te leuker. Plezier staat hoog in het vaandel en we hebben geen haantjes in de ploeg.” Bij Bouwselect is iedere rijder gelijkwaardig, wat zich ook uitdrukt in de resultaten. Vaak eindigen meerdere rijders in de top van de daguitslag. “Als iemand zegt dat hij de beste is en dat iedereen voor hem moet rijden, zijn er drie anderen die hem met beide benen op de grond houden.”

Medicatie
De goede resultaten komen voor Hoekstra niet volkomen onverwachts, al ging daar wel het een en ander aan vooraf. Zijn prima debuutjaar in de Topdivisie sloot hij af met een uitvalbeurt in Zweden, waarna hij last kreeg van allerlei klachten. “Het waren niet heel duidelijke symptomen. Ik was heel vermoeid, kon de hele dag wel slapen en had geen power in de benen. En ik ben in die periode heel veel aangekomen. Toen ben ik naar de huisarts gegaan en na een breed bloedonderzoek kwam eruit dat ik een traag werkende schildklier had.”

Tot zover niks aan de hand, ware het niet dat juist in die periode het nieuws naar buitenkwam dat veel schaatsers schildkliermedicijnen gebruikten zonder medische noodzaak. Hoekstra voelde zich de dupe van het misbruik van anderen. “Dat was geen leuk toeval. Een maand nadat ik de medicatie had gekregen was het groot in het nieuws, terwijl ik niet eens op de hoogte was dat het bestond.” Gelukkig sloeg de medicatie vrij snel aan en inmiddels functioneert hij alweer geruime tijd op hetzelfde niveau als voorheen.

“Ik neem elke ochtend een pilletje, maar heb niet het gevoel dat ik patiënt ben. Deze zomer heb ik voor het eerst wedstrijden bij de elite amateurs gefietst en kon ook voorin goed meedoen. Vorig jaar heb ik dat echt gemist, toen had ik na twee uur fietsen al zware benen. Dan fietste ik het laatste uur van een training bij de dames in het wiel. Het ging gewoon niet meer en dat was ook heel zwaar voor mijn motivatie. Nu zie je eigenlijk vanaf de eerste marathon dat het trainen met hoge hartslag precies dat stukje was dat vorig jaar ontbrak. Het is echt loon naar werken”, aldus een tevreden Hoekstra.

Winst
Kerngezond en met een goede zomer achter de rug is de Drent inmiddels een van de uitblinkers bij Team Bouwselect. Moet hij zo langzamerhand niet meer een koppositie afdwingen? Nee, zo klinkt het stellig. “Wij hebben nooit met kopmannen gewerkt. Deels omdat we gelijkwaardig zijn, deels om de kansen te kunnen spreiden.” Toch willen ze zich bij de ploeg niet neerleggen bij hun huidige positie. “Uiteindelijk is winst ons doel. We moeten alleen nog leren winnen. Je ziet gewoon dat we een beetje moeten wennen aan ons niveau.”

Na het succes in de Trachitol Trophy, met een derde plaats in het eindklassement, wil Hoekstra zijn goede vorm doortrekken naar de komende kunstijswedstrijden. Maar waar andere ploegen de rustweek na de vierdaagse hebben gebruikt om een extra trainingskamp te draaien, bleef Bouwselect in Nederland. Een extra fietstraining werd ingelast, maar dat was het dan ook wel. De gezamenlijke training op de maandag direct na de Trachitol Trophy werd juist overgeslagen. Door al het reizen hadden de wedstrijden zowel fysiek als mentaal hun sporen nagelaten.

Dit weekend in Alkmaar is de eerste van drie wedstrijden voordat op 1 januari het KPN NK in Enschede op het programma staat. Hoekstra kijkt uit naar de strijd, waarbij hij met name hoopt op een tactisch spel. “Daar moeten we het toch van hebben. Met de pelotonsprint hebben we niet veel ervaring, al zie je wel dat het elke keer iets beter gaat. We moeten het op tactiek winnen, gewoon een keer de rest verrassen”, zo vertelt hij. Of dat een voorbedacht plan wordt? “Je kunt een heleboel scenario’s bedenken, maar in de koers is het uiteindelijk toch improviseren.”

 

Geschreven door: schaatspeloton.nl

Foto door: Erik Homan